הדושות באיורוודה ותזונה מתאימה

 

כל הדושות קיימות בכל אדם אולם דושה אחת או יותר יכולות להיות דומיננטיות ולבוא

לידי ביטוי, הדושות, טיפוסי הגוף, מתייחסים לגוף הגשמי, המנטאלי והרגשי, למחלות, למבנה הגוף, להרגלים ועוד.

Vatta ואטה
אנשי ואטה מאופיינים במבנה גוף כחוש ורזה, לעתים בחוסר פרופורציה, גפיים ארוכים.
לואטה הליכה מהירה, דיבור מהיר ואף לא ברור, תפיסה מהירה וזיכרון קצר טווח, חדות חושים. עיניים קטנות ושקועות והם בעלי תקשורת מצוינת.
אם אתם מכירים אנשים רזים מעוררי קנאה עם חוסר תיאבון זה אילו הם הואטה.

הם בעלי דמיון מפותח, רוחניים, זקוקים למרחב מחייה אוהבים להתבודד.

הם סובלים מיובש בגוף, עצירות, קור, חרדות. במצב קיצוני ולא מאוזן הם נכנסים לתחושת בדידות, חרדות וריקנות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות בשלד גוף, אוסטיאופורוזיס, חולשה, שחיקת סחוס, מחזור בלתי סדיר וכאבים בגוף.
 

Pitta פיטה
אנשי פיטה הם בעלי מבנה גוף ממוצע, צבע עיניים בהיר, שיער דק ובהיר, נמשים.
הם מנהיגים, כריזמטיים, אינטליגנטיים, בעלי ראייה חדה וחודרת, ביקורתיים, בעלי זיכרון מצוין, יכולת למידה גבוהה בעל פה, תיזהרו הם גם בעלי מזג חם, מתרגזים בקלות האש עולה צפה ומתפוגגת מהר והם שוכחים מהר על מה עלתה חמתם.
סובלים מבעיות במערכת העיכול, עור, פריחות, אקנה, דלקות, תחושת בערה בגוף, גלי חום גם לא בגיל המעבר, כשיש חוסר איזון הכעס משתלט עליהם ללא סיבה מוצדקת.

 

Kapha קאפה
אנשי קאפה הם בעלי מבנה גוף רחב, מסת גוף גדולה, נטייה לעודף משקל, מיוצגים ע"י האדמה. סימפטיים, סבלניים, מתחשבים, בעלי חמלה, סלחניים, איטיים, מייצגים יציבות, כובד ראש. אוהבים לישון ומתקשים לקום בבוקר.
קשה להם לתפוס חומר לימודי אבל מהרגע שנקלט יישאר בזיכרון לטווח ארוך.
בחוסר איזון הם נכנסים לאובססיה, היקשרות לחפצים, רכוש, דעות ואמונות כי היציבות שלהם מתערערת לכן צריכים להיאחז במשהו.
סובלים מבעיות במערכת הנשימה, כאבי ראש ומגרנות, נטייה לעודף משקל, צבירת לחות בגוף, דיכאון, צורך בשעות שינה מרובות, עצלנות.

 

מזונות מומלצים לפי טיפוסי הגוף

 

Vatta ואטה

 אנשי ואטה זקוקים ליותר סיבים תזונתיים בגלל היובש, דגנים מלאים מבושלים עם הרבה מים. עדשים ושעועית מש שעוזרת לתנועת המעי. שעועית על כל סוגיה, בגדול שעועית כבדה לעיכול אך יותר טוב אם מנביטים אותה.

כל הירקות למעט מצליבים מייצרי הגזים. עדיפות לירקות מבושלים על פני טריים כדי להזרים חום למערכת העיכול.

שמנים בכבישה קרה, אגוזים וזרעים, מוצרי חלב, עוף ודגים. בשר אדום לא מומלץ.

מעט תבלינים ובמיוחד המחממים כגון, פלפל, ג'ינג'ר קינמון. כל הממתיקים למעט דבש.

לאנשי ואטה לא מתאים לאכול אוכל נא הם צריכים אוכל מחומם.

 

Pitta פיטה
אנשי הפיטה מלאי האש, עדיף שיהיו צמחוניים, טבעונים או טיבעונאים.
מתאים להם לאכול דגנים, במיוחד שעורה ואורז כי זה מקרר ומשתן. קטניות, ירקות ובמיוחד ירקות ירוקים והרבה עלים, פירות מתוקים.

שמן קוקוס מומלץ כי הוא מקרר. אגוזים וזרעים לאכול במידה, גבינות רכות.

כל התבלינים למעט מלח ותבלינים מחממים כגון פלפל חריף. רצוי לשתות הרבה מים.

לא מומלץ לאנשי פיטה – פירות הדר, מזון מטוגן ושמנוני וכל סוגי השומנים, בשר ובמיוחד דגים ואלכוהול ממש לא.

 

Kapha קאפה
לאנשי קאפה מתאים דגנים כגון שעורה, שיפון, אמרנט, תירס ודוחן. קטניות מכל הסוגים. כל סוגי הירקות למעט בטטה ותפו"א, פירות במידה. בגדול שמן לא טוב לקאפה אבל שמן זית, קנולה, שומשום וחרדל לצרוך במידה. גהי חמאה מזוקקת וחלב עיזים.

דגים וביצים ללא חלמון, שאר מוצרים מהחי לא מומלץ. כל התבלינים למעט מלח.

מים ותה צמחים עם דבש. 

לא מומלץ לאנשי קאפה לאכול אורז, חיטה ומוצרי חלב כי הם מעוררי ליחה.

 

לכתבה אודות בישול ברוח האיורוודה לחצו כאן

לכתבה אודות חמשת היסודות באיורוודה לחצו כאן

 

 

 

Share on Facebook
Please reload