שבועות טבעוני

לא חייבים חלבי בשבועות. 

חג השבועות חג מתן תורה, אחד מחגי "שלושת רגלים", פסח שבועות וסוכות.

בימי קדם היית זו מצווה לעם ישראל לעלות לבית המקדש.

היה נהוג להעלות קרבן מיוחד "שתי הלחם". לחם חמץ המופק מקמח חיטים, חיטה משובחת יותר מחיטת שעורים שנהוג בפסח.

 

חג השבועות מסמל את מעמד הר סיני ואת עונת הקציר.

מנהג הביכורים, מלשון בכור, משום שהחקלאים היו מביאים את הפרות הראשונים של השנה אל בית המקדש. חקלאים עשירים היו מביאים בתוך קערות מכסף וזהב והחקלאים העניים בתוך סלים מקש וכך היו עולים עם הטנא. מאז חורבן בית המקדש אין מצוות ביכורים, אך המסורת נשמרה באופן סמלי בחגיגות שבקיבוצים ובכפרים.
 

חג נטול חלב

מנהגי החג אינם מאזכרים כל שימוש במוצרי חלב.

  • שבעת מיני הביכורים הם חיטה, שעורה, זית, תאנה, תמר, גפן ורימון.

  • נהוג לקשט את הבית בחג השבועות בצמחיה כסמל לתחילת שנה חקלאית.

  • כתיקון על כך שבני ישראל שהאריכו בשנתם במעמד הר סיני כשמשה ירד מההר ולא קיבלו את התורה בזמן, נהוג ללמוד תורה כל הלילה.

  • בשבועות נהוג לקרוא את מגילת רות, הלא היא רות המואבייה שהתגיירה וילדה את דוד המלך. מגילת רות מסמלת כי היהדות כדת המקבלת אליה כל מי שמוכן לקבל את התורה.

מהיכן כל החלב הזה?

המצוות שהוזכרו כאן קשורים לתורה ולחקלאות, הנה כמה מקורות למסורת ולמנהגים הקשורים באכילת דברי חלב בחג השבועות.

  • בגימטרייה חלב = 40 כמספר הימים והלילות בהם שהה משה על הר סיני.

  • חלב ודבש = 613 סכום האותיות הן כתרי"ג מצוות התורה.

  • במעמד הר סיני נצטוו בני ישראל להפריד בין בשר לחלב, לכן החליטו לאכול דברי חלב באותו יום וכך נשמר המנהג עד היום זה.

  • איסור על אכילת בשר בחג מתן התורה כי בחג זה שמתפללים כל הלילה האדם מתעלה לרמה רוחנית גבוה יותר על כן חל האיסור לאכילת בשר.

המקורות הרוחניים שאותם אימצתי עם השנים הם מהתרבות היוגית. היוגים לא נוהגים לאכול בשר לפי ההבנה הרוחנית שלהם אנרגית החי מכבידה פיזית ורוחנית ומחברת אתנו לצרכים הבסיסיים ולייצר החייתי שבנו ומונעת מאיתנו קלילות והתעלות.

מנקודת ראות זו לכל יצור חי יש קארמה וכשאנחנו אוכלים את בשרו, אנחנו נושאים על עצמינו את הקארמה של החיה. לא כל אדם מסוגל להכיל קארמה של יצור אחר.

 

חקרתי ומצאתי שעד לתקופתו של נוח בני ישראל לא אכלו בשר כלל.

ישנם אסכולות ביהדות התומכות בתפיסה זאת על כן ה"מצווה" לאכילת בשר חלה ביום שישי וחג. כמו כן מנהג אכילת חלב ודבש הותוו ע"י יהודי אירופה מהמאה ה 13-14 מאכלים מתוקים ומוצרי חלב. היום אנחנו ממשיכים את המסורת וכמובן שפועלים עלינו גם כוחות השוק.

 

מה הבעיה לצרוך מוצרי חלב?

אילו היינו מגדלים את הפרה או הכבשה בחצר ביתנו הן היו מלחכות עשב.

היינו חולבים את הפרה פעם ביום ומייצרים את הגבינה שלנו שהופקה משני ליטר חלב, תפוקה של פרה מאוד בריאה. אז נראה לי שהיה ממש כיף לאכול את התוצרת. הבעיה מתחילה עם המזון של הפרות ופיתום והאנטיביוטיקה ודלקות בפטמות ועוד.

חשוב להבין שהמערך הגנתי שלנו לא תואם את זה של הפרה ולכן להרבה אנשים אין טולרנטיות למוצרי חלב. אנזימי עיכול החלב אצל בני אדם מפותחים עד סוף גיל הינקות ומאותו זמן פחות או יותר אנזימים אילו כבר מפסיקים להיווצר בגופינו.

בחג השבועות שמורה לנו האפשרות להתעלות, לאכול פחות גבינות ולגוון את הארוחה עם פירות וירקות.

 

הצעה לתפריט טבעוני לארוחת חג השבועות

  • סלט עלי בייבי עם תפוחים ואגוזים ברוטב חרדל וסילן

  • גלילי חצילים פרוס ואפוי ממולא בפסטו וגבינת קשיו

  • ברוסקטה או פוקאצ'ה עם שמן זית עגבניות ובזיליקום או ירקות אנטי פסטי

  • פסטה ברוטב מקרם אורז של אלפרו עם מרווה ויין לבן – קצת שום בצל ופטריות ישדרגו את המתכון

  • שיפודי טופו וירקות על פלאנצ'ה או ירקות אנטיפסטי

  • קינוח מוס מקדמיה

למתכון של מוס מקדמיה לחצו כאן

למתכון שיפודי סלק עם כדורי טופו לחצו כאן

למתכון טורטליני במילוי בטטה ורוטב שקדים לחצו כאן

למתכון עוגת גבינת טופו לחצו כאן

 

 

Share on Facebook
Please reload